Стабілізатори напруги для медичного обладнання, основні критерії вибору

 

Медична техніка завжди вимагає захисту та сталої роботи. Загальна кількість медтехніки, яка знаходиться в експлуатації, характеризується двома факторами:

- значним збільшенням номенклатури;

- використанням автоматизованих систем і багатофункціональних комплексів з впровадженням мікропроцесорів і засобів обчислювальної техніки.

Стабілізатори напруги вміють витримувати перепади напруги і вирівнюючи їх, видають в мережу стандартну напругу, чим забезпечують збереження енергосистеми і її безперебійну роботу.

Стабилизаторы напряжения Lider

В даному випадку, покликані допомогти, спеціальні прилади - автоматичні стабілізатори напруги. Їх встановлюють в електромережі між енергоспоживачами і розеткою. Прилади створені для того, щоб приймати на себе високі імпульсні скачки напруги, вирівнювати і згладжувати їх, потім подавати на обладнання згідно з установленими нормативами без шкідливих наслідків.

За якими критеріями підбирати стабілізатор для медтехніки?

- У момент початку роботи будь-якого стоматологічного або рентгенівського електроінструменту властиво поява високих пускових струмів. Потужність їх перевищує робочі струми в кілька разів. Ця дія має короткочасний характер, але, тим не менш, за впливом на електричну мережу набагато шкідливіше, ніж стабільно рівна робоча напруга. Наприклад, знижена може впасти ще більше. Це веде до поганої роботи обладнання - звичайнісінька бормашина не набере достатню кількість оборотів, медичне обслуговування пацієнта стане неможливим. Це слід враховувати при підборі стабілізаторів для кабінету.

- Також для найбільш якісного захисту медичної апаратури потрібно точно знати її потужність. Зазвичай така інформація є в інструкції по використанню, супровідних і гарантійних документах. Іноді дані знаходяться на спеціальних інформаційних табличках на задній стінці обладнання або їх можна дізнатися у виробника.

Вибирати стабілізатор напруги слід за сумарною потужністю всього підключається оснащення, аж до лампочок. Вона повинна бути вище як мінімум на 30%. Завдяки цьому, термін роботи стабілізатора збільшується, а за рахунок додаткової вільної потужності дозволяє підключати до нього ще техніку в екстреному випадку.

Для медичних стоматологічних і рентгенівських кабінетів (клінік) найбільш підходящі - промислові стабілізатори. Вони трохи дорожче побутових, але хіба можна економити на здоров'ї людей? Тим більше - висока точність без постійного налаштування цих приладів дозволяє забезпечити безпечну службу підключеного до них обладнання. Стабілізатори не вносять електромагнітні перешкоди в мережевий струм, діапазон коливання напруги при вході становить від 135 до 298 вольт і одночасно вони можуть витримувати миттєві стрибки підвищення значення струму до 600 вольт.

Щоб розрахувати необхідну потужність для установки стабілізатора потрібно скласти потужності всього, що потребує захисту, і додати ще 30-35%. А також не забувати про високі пускові токи з моменту початку робіт або запуску апаратури. Варто враховувати, яка електромережа використовується - однофазна або трифазна. Іноді рекомендується встановлювати на кожну фазу незалежно один від одного три різних однофазних стабілізатора.

Якщо цікавить покупка стабілізатора напруга. рекомендуємо інтернет мазин стаб.укр

Найбільш функціональні і якісні в цьому відношенні електронні і релейні стабілізатори, завдяки своєму плавному вирівнюванню напруги електромережі.